Frequently Asked Questions.

Sinds Corona zijn we meer en meer op afspraak gaan werken. We raden dit nog steeds ten zeerste aan. Ook voor jezelf is het fijner om langere wachttijden te vermijden.

Wanneer je voor het eerst bij ons binnenstapt vragen wij je om, naargelang je statuut, het volgende mee te brengen.

 • Mensen met een verhoogde tegemoetkoming: klevertje van je ziekenfonds voor elk gezinslid.
 • Mensen met een leefloon: een attest van je maatschappelijk assistent met de gezinssamenstelling.
 • Werknemers van een maatwerkbedrijf: je contract of loonbrief.
 • Mensen in budgetbeheer, budgetbegeleiding of schuldbemiddeling: een attest van de bewindvoerder of maatschappelijk assistent.

Of je recht hebt op verhoogde tegemoetkoming kun je heel gemakkelijk afleiden van de code die je terugvindt op je klevertje van het ziekenfonds. Eindigt deze code op een 1 dan heb jij recht op deze tegemoetkoming.

Naargelang het ziekenfonds waarbij je bent aangesloten kan deze code zich op een andere plaats bevinden.

Hieronder een voorbeeld waar je de code kunt terugvinden.

Een inschrijving bij ons is volledig vrijblijvend en bovendien gratis.

Je inschrijving blijft een jaar geldig.  We vragen je dan opnieuw een bewijs of een klever van je ziekenfonds te bezorgen. Vanaf dat moment is je inschrijving weer voor een jaar verlengd.

Twijfel je of je inschrijving nog geldig is? Als je bijvoorbeeld een daguitstap of vakantie wil boeken, of in aanmerking wilt komen om een ticket voor evenement te kopen, geef dan eerst even een seintje en we kijken het voor je na. Het bewijs kan je ons ook altijd via mail bezorgen zodat je niet speciaal naar een zitdag moet komen.

Je inschrijving kan heel gemakkelijk weer vernieuwd worden. 

We vragen je opnieuw een bewijs voor te leggen zoals de klevertjes van je ziekenbond, een attest van je maatschappelijk werker/bewindvoerder/budgetbeerder of werkgever in geval van tewerkstelling in een sociale/beschutte werkplaats.

Je mag ons dit ook via mail bezorgen op ons gekende mailadres: info@rapopstap.be.

In principe mag een grootouder met zijn/haar kleinkinderen op daguistap of vakantie gaan mits het binnen de perken blijft.
Zijn de kinderen ook rechthebbende, dan is het uiteraard geen enkel probleem. Anders wordt de algemene regel gehanteerd dat minstens de helft van het reisgezlschap rechthebbende moet zijn. En dit ook weer enkel voor een vakantieverblijf waar de prijs wordt berekend per verblijfstype en niet per persoon.
BV. Een alleentaande oma die met 6 kleinkinderen die geen recht hebben op sociaal tarief op hotel wil gaan, zal geen vakantie kunnen boeken via Iedereen Verdient Vakantie.

Bij twijfel kunnen we altijd iedere zaak afzonderlijk bekijken.

Via Iedereen Verdient Vakantie is er geen korting op het vervoer. Tijdens het boeken van een vakantieverblijf is het wel mogelijk om een aantal ritten op een lijnkaartje bij aan te vragen. 
Er is geen korting bij de NMBS via Rap Op Stap. Hiervoor kijk je best op de site van de NMBS.
Per betalende volwassene mogen er 4 kinderen onder 12 jaar gratis mee.

In principe kan enkel de persoon die recht heeft op sociaal tarief via iedereen Verdient Vakantie boeken. Is er in jouw gezin echter nood aan een extra begeleider omwille van psychische of lichamelijke beperkingen, kan de situatie zeker bekeken worden.

Ja. Bij het aanvragen van de daguitstap en het doorgeven van de datum zal deze ook op je reservatiebewijs komen te staan en enkel op deze datum aanvaard worden door de aanbieder.

Dit is mogelijk. We vragen ook altijd, indien je niet kunt gaan, ons dit even te laten weten zodat wij de aanvraag kunnen stop zetten. Meestal zal dit kosteloos gebeuren. Je mag ons hiervoor bellen of mailen. 

Hier staat geen beperking op. Je mag zo vaak je wilt op daguitstap gaan.

Er geldt een limiet van maximaal 14 nachten per jaar waarvan je er maximum 7 mag opnemen tijdens de zomervakantie.

Je kan je aangevraagde en goedgekeurde vakantie annuleren, maar je moet rekening houden met de algemene annulatievoorwaarden. Ook laten we de accomodatie graag de reden van annulatie weten.

Voor vakantieverblijven en georganiseerde vakanties geldt de volgende annulatieregeling:

 • Als je minstens 3 weken voor vertrek annuleert, is het kosteloos.
 • Als je minder dan 3 weken voor vertrek annuleert, betaal je 25%.
 • Als je minder dan 2 weken voor vertrek annuleert, betaal je 50%.
 • Als je minder dan 3 dagen voor vertrek annuleert, betaal je 90%.
 • Als je niet geannuleerd hebt en niet komt opdagen, moet je het volledige bedrag betalen.

De regel geldt dat minstens de helft van het reisgezelschap recht moet hebben op het sociaal tarief alvorens de boeking via Iedereen Verdient Vakantie aan korting kan gebeuren.

 • Als het gaat om een prijs per verblijfstype, dan kunnen de mensen die geen recht hebben op deze manier mee ‘genieten’ van de korting. 
 • Als het gaat om een prijs per persoon, dan kunnen we enkel het sociaal tarief toekennen voor de personen die er recht op hebben. De overige personen betalen dan het normaal tarief. De aanvraag voor de personen die er recht op hebben kan via Rap Op Stap gebeuren.

Iedereen Verdient Vakantie biedt een aantal verblijven met zorgomkadering aan. Dit kan betekenen dat je er hulpmiddelen vindt zoals tilliften of hooglaagbedeen, én dat je beroep kunt doen op verzorgend personeel (verpleging, assistentie). Sommige vakantieverblijven hebben hiervoor eigen personeel beschikbaar, bij andere wordt de nodige omkadering extern ingehuurd. 

Ook zijn er een aantal rolstoelvriendelijke verblijven beschikbaar.

Als je je huisdier mee wil nemen op vakantie, kies dan voor een verblijf waar huisdieren toegelaten zijn. Verblijven kunnen een toeslag vragen voor het verblijf van het huisdier. Je herkent de verblijven waar je huisdieren welkom zijn aan het icoon met de hond.

De betaling van een vakantie en een georganiseerde vakantie gebeurt in principe bijna altijd via factuur die opgestuurd wordt door de toeristische partner zelf.  Het is dus normaal dat er op het reservatiebewijs van Iedereen Verdient Vakantie geen betaalgegevens vermeld staan. Voor sommige verblijven kan er ter plaatse bij check-in betaald worden. Er wordt dan geen factuur gestuurd.

Je kan 3 maal per jaar op georganiseerde vakantie, waarvan maximum 2 maal in de zomer. Soms bepaalt een aanbieder wel zelf dat er slechts één kamp per kind mag geboekt worden.

Neen, dit is niet mogelijk. Als je gebruik wilt maken van korting moet de aanvraag via Rap Op Stap gebeuren.

Als je via ons een daguitstap of vakantie hebt geboekt, dan neem je gewoon een kopietje van het reservatiebewijs mee. Zo krijg je automatisch het laagste tarief toegewezen. We raden je wel aan om telefonisch contact op te nemen met het sociaal restaurant om je komst te bevestigen. Zo kan je er zeker van zijn dat je plaatsje gereserveerd is.

Hier vind je de lijst van de deelnemende sociale restaurants.

Nee, het is altijd wachten op antwoord van de aanbieder. Daarom raden we je aan verschillende opties weer te geven. Zodra we merken dat je eerste optie niet wordt goedgekeurd kunnen we dadelijk overschakelen naar de volgende optie zonder dat er voor jou veel tijd verloren gaat.

Wij werken met enkele cultuurhuizen samen zodat onze deelnemers ook bij hun een korting kunnen krijgen voor voorstellingen.

Wat moet je doen?
Laat ons via mail of telefoon weten naar welke voorstelling je wilt gaan. Dan doen wij de rest voor jou. Wij sturen een mail naar het cultuurhuis voor een reservatie aan te vragen voor de desbetreffende voorstellen.
Is er nog plaats? Dan krijg jij van hun een betalingsverzoek.

Dit zijn de cultuurhuizen waar we mee samenwerken en voor wie de kortingen bedoeld zijn:

 • CCHA Hasselt (voor iedereen)
 • cultuurcentrum De Kimpel in Bilzen (alleen voor mensen inwonende te Bilzen die bovendien een UiTPAS met kansentarief hebben, rechtstreeks bij de ticketverkoop)
 • C-mine in Genk (iedereen met verhoogde tegemoetkoming, klever laten zien aan de kassa, dit gaat via hun rechtstreeks)
 • CC De Adelberg in Lommel (voor iedereen)
 • CC De Bogaard in Sint-Truiden (voor iedereen. Inwoners van Sint-Truiden met UiTPAS kansentarief. Inwoners buiten gemeente betalen vaste kortingsprijs)
 • CC Maasmechelen (leden van Rap Op Stap die in het bezit zijn van een UiTPAS kansentarief)

Via Rap Op Stap is er geen korting mogelijk voor bioscooptickets. 

Ben je in begeleiding bij het OCMW, vraag zeker aan je Maatschappelijk Assistent of zij op dat moment tickets ter beschikking hebben.

Pathé (vroeger Euroscoop) bioscopen zijn goedkoper dan de Kinepolis. Voor Kinepolis kun je dan weer voordeliger tickets kopen via Social Deal.

Woon je in een UiTPAS-gemeente?

 • Dan krijg je 80% korting op het lidgeld. Het kansenlidmaatschap bedraagt € 9 voor het lidjaar 2023. Dit lidjaar start op 1 juli 2022 en loopt tot en met 31 december 2023.
 • Mail naar contact@gezinsbond.be en vermeld je UiTPAS-nummer. Dat is het nummer op de achterzijde van je kaart.
 • Ben je nog geen lid van de Gezinsbond en heb je een UiTPAS met recht op verminderd tarief? Dan krijg je het eerste jaar een gratis instaplidmaatschap

Woon je in een gemeente zonder UiTPAS?

 • Heb jij recht op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds? Dan krijg je 80% korting op het lidgeld. Het kansenlidmaatschap bedraagt € 9 voor het lidjaar 2023. Dit lidjaar start op 1 juli 2022 en loopt tot en met 31 december 2023.
 • Vul deze ledenfiche in en kleef er een klever van de mutualiteit op. Als het derde cijfer een 1 is, heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming. Stuur de fiche naar contact@gezinsbond.be of Gezinsbond vzw, Contactcenter, Arduinkaai 16, 1000 Brussel.
  Een voorbeeld van een klever van de mutualiteit vind je hier.
 • Ben je nog geen lid van de Gezisbond en heb je een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijg je het eerste jaar een gratis instaplidmaatschap.

Via Rap Op Stap kan je geen korting krijgen voor de academie. Zij kennen rechtstreeks korting toe op basis van een aantal criteria. De belangrijkste is de voorlegging van attest verhoogde tegemoetkoming (te verkrijgen bij je ziekenfonds) op naam van de cursist, rechtstreeks bij inschrijving.

Er zijn ook andere doelgroepen die recht hebben op korting. Bekijk de ganse lijst hier.

Je kunt enkel kaarten voor evenementen kopen voor het aantal personen van jouw eigen gezin dat is ingeschreven bij Rap Op Stap aan sociaal tarief. Wel bestaat de mogelijkheid om een begeleider mee te nemen indien dit nodig is.

Wanneer we een groepsverkoop doen zoals bij de grote evenementen, werken wij altijd met een reservelijst. Als er mensen zijn die niet meer kunnen gaan, bieden wij de mogelijkheid om mensen op de wachtlijst te contacteren of zij nog interesse hebben in het evenement. 

Niet rechtstreeks via Rap Op Stap. Maar indien je over een UiTPAS kansentarief beschikt kun je in een deelnemend museum een Museumpas aan sociaal tarief aankopen. 
Bezoek je meer dan 5 museau per jaar? Dan is de Museampas de meest voordelige manier om dit te doen. 

De European Disability Card is een kaart die je kunt gebruiken wanneer je deelneemt aan cultuur-, sport- en vrijetijdsactiviteiten. Ga je naar de bioscoop, een pretpark, het theater, een sportwedstrijd of een museum? Dan kun je met deze kaart rekenen op allerlei voordelen. 

Welke voordelen je krijgt, hangt af van de partner die de kaart aanvaardt. Bekijk daarom voordat je vertrekt de website, sociale media of reclame van de plaats die je bezoekt, of neem contact op met de partner zelf.

Je kunt de kaart aanvragen als je erkend bent door of hulp krijgt van een instelling bevoegd voor personen met een handicap.

Ook kinderen die een zorgtoeslag krijgen, hebben recht op een European Disability Card.

Hoe de kaart aanvragen?

Wij werken samen met Iedereen Verdient Vakantie en Toerisme Vlaanderen. Buitenland zit dus niet in ons aanbod.

Je vindt vaak de beste deals voor een dergelijke uitstap op onderstaande sites.

Tikata
Social Deal
Pretparkdeals